kremna-brokolijeva-juha
Kosila/večerje

Kremna brokolijeva juha

Da je brokoli zdrav kot le kaj, čivkajo že vrabci na strehah. Ena skodelica kuhanega brokolija zadosti naši dnevni potrebi po vitaminu A, C in za enkrat preseže našo dnevno potrebo po vitaminu K (podatki s spletne strani cronometer.com, ki je super za planiranje čim bolj uravnoteženih obrokov in za sledenje zaužitih hranil). Brokoli je bogat tudi s folnimi kislinami, vlakninami ter elementi, kot so magnezij, fosfor in kalij.

Brokoli lahko pripravimo na ogromno načinov in kremna brokolijeva juha je en tak zelo všečen način, ki ne vzame veliko časa.

kremna-brokolijeva-juha

Sestavine:

Sestavine zadostujejo za 4 osebe.

 • 600 g brokolija
 • 2 stroka česna
 • 8 dl zelenjavne jušne osnove
 • 1,5 dl veganske smetane
 • sveže nariban muškatni orešček
 • ščep popra
 • sol po okusu

Priprava:

 1. Opereš brokli. Česen olupiš.
 2. Opran in na cvetke natrgan brokoli daš v primerno veliko kozico s pokrovko. Dodaš cela stroka česna. Prilijše zelenjavno jušno osnovo in vegansko smetano. Namesto predpripravljene zelenjavne jušne osnove lahko priliješ vodo ter dodaš 2-3 čajne žličke suhe zelenjavne jušne osnove.
 3. Pokriješ in pustiš, da zavre. Ko zavre kuhaš 10 min oz. dokler brokoli ni zmehčan.
 4. Dodaš sveže nariban muškatni orešček, sol in poper. Soliš previdno, sploh če je zelenjavna jušna osnova že predhodno osoljena.
 5. Preliješ v blender in zmiksaš v gladko juho. Če se ti zdi pregosta, jo še malo razredčiš. Juho preliješ nazaj v kozico, v kateri se je kuhala.
 6. Postrežeš takoj. Če kremno brokolijevo juho postrežeš za večerjo, poleg postrezi še rezino rženega kruha.

Poskusite tudi: Vegansko kremno bučkino juho.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.