omaka-iz-strocjega-fizola-aka-zos-iz-strocjega-fizola
Kosila/večerje

Stročji fižol v omaki a.k.a. zos iz stročjega fižola

Stročji fižol v omaki je okusna poletna jed, ki se običajno postreže s pire krompirjem. Vsako leto komaj čakam, da zraste prvi fižol. Letos si ga sicer neprostovoljno delim z zajci, ampak smo stvari le spravili pod kontrolo in dočakali ter pobrali prve stroke. Kdo ugane, kaj je bila prva stvar, ki sem jo naredila, takoj ko se je nabralo dovolj fižola? Zos iz stročjega fižola, kakopak.

Sestavine:

Sestavine zadostujejo za 2 osebi.

  • 300 g stročjega fižola
  • 150 g korenja
  • 50 g čebule
  • sol in poper
  • cca pol litra vode
  • 1 jedilno žlico moke (naj bo zvrhana)
  • 1 jedilno žlico paradižnikovega koncentrata
  • pol čajne žličke sladke rdeče paprike
  • 1 dl hladne vode
  • olje

Postopek:

  1. Opereš in otrebiš stročji fižol ter ga narežeš na 2-3 cm dolge kose. Opereš, olupiš ter na (pol)kolobarje narežeš korenje. Olupiš in nasekljaš čebulo.
  2. V kozici segreješ malo olja in na njem prepražiš čebulo. Dodaš korenje in pokrito pražiš cca. 2 minuti, toliko da korenje odda vodo. Večkrat premešaš.
  3. Dodaš stročji fižol. Soliš in popraš. Premešaš in zaliješ z vodo. Najprej dodaš cca. 4 dl vode in kasneje, če je pregosto, priliješ še preostanek. V primeru, da povre več vode in je pregosto, je dodaš še več.
  4. Pokriješ in kuhaš do 20 minut (odvisno od vrste fižola). Stročji fižol mora biti mehak, a še vedno čvrst.
  5. V manjši kozici segreješ malo olja. Dodaš moko in jo na hitro prepražiš.
  6. Dodaš paradižnikov koncentrat in sladko rdečo papriko in temeljito premešaš.
  7. Priliješ hladno vodo in mešaš, da dobiš gladko zmes. Voda mora biti obvezno hladna, sicer se bodo naredile grudice, česar pa nočeš.
  8. Zmes priliješ k stročjemu fižolu. Premešaš. Dodaš vejico ali dve svežega marajona ALI origana. Tudi vejica svežega timijana naredi dober okus. Kuhaš še minuto ali dve ter odstaviš.
  9. Stročji fižol v omaki aka zos iz stročjega fižola postrežeš s pire krompirem.

Bi tokrat raje kaj drugega za kosilo?

Bučkini polpeti

Bogata solata s tofujem

Solata s sladkim krompirjem

Pražene bučke s korenjem in paradižnikom

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja