Pomarančno-limonini piškoti z jagodno marmelado so hrustljavi, omamno dišeči piškoti, ki se kar topijo v ustih. Zaradi svoje svežine in čudovitega okusa po citrusih so zelo priljubljeni. In kar je najboljše – piškoti so veganski, pripravljeni brez jajc in brez mleka.
Sestavine:
Sestavine zadostujejo za cca. 50 piškotov.
150 g moke
75 g koruznega škroba
75 g sladkorja v prahu
0,5 čajne žličke pecilnega praška
150 g margarine za peko
5 ml (1 čajna žlička) vode
10 kapljic jedilnega eteričnega olja pomaranče (npr. Florihana, DoTerra)
10 kapljic jedilnega eteričnega olja limone (npr. Florihana, DoTerra)
jagodna marmelada za nadev
Priprava:
V posodo odmeriš vse suhe sestavine, se pravi moko, koruzni škrob, sladkor v prahu ter pecilni prašek ter temeljito premešaš.
Dodaš na koščke narezano margarino za peko, vodo in eterična olja.
Vse skupaj z rokami mešaš toliko časa, da dobiš gladko testo.
Testo daš v vrečko za vlaganje, ga rahlo sploščiš ter daš za vsaj pol ure v zamrzovalnik, da se testo dobro ohladi.
Ohlajeno testo nalomiš na cca. 10 g težke kose in jih oblikuješ v kroglice.
Kroglice polagaš na s peki papirjem obložen pekač. Med kroglicami naj bo dovolj prostora, da se med peko ne bodo sprijele.
S kuhalnico ali prstom pritisneš na vrh kroglice, da nastane luknjica.
V luknjico nadevaš jagodno marmelado. Jaz si pomagam z vrečko za brizganje in nastavkom z manjšo odprtino, da lažje kontroliram količino marmelade, gre pa tudi z žličko.
Ventilatorsko pečico dobro segreješ na 175 stopinj Celzija.
Pomarančno-limonine piškote z jagodno marmelado pečeš 11 minut oz. toliko časa, da robovi rahlo porjavijo.
Ohlajene piškote hraniš v dobro zaprti posodi. Tako bodo ostali fino sveži in hrustljavi tudi nekaj tednov.
Opombe in nasveti:
Previdno pri uporabi eteričnih olj pri peki!!! Sama pri peki najraje uporabljam eterična olja, ker dajo piškotom posebno izrazito aromo. Pomembno je vedeti, da večina eteričnih olj, ki so dosegljiva na trgu, ni dovolj primerne kvalitete za uživanje, čeprav se prodajajo kot ekološka. Sama uporabljam eterična olja Florihana ali DoTerra. Oboja so izredno kvalitetna in certificirana za uporabo v kulinariki.
Eterična olja lahko nadomestiš z naribano lupinico 2 ekoloških limon in 1 velike ekološke pomaranče.
Da bi vam omogočili čim boljšo uporabniško izkušnjo, spletna stran uporablja piškotke. Nastavitve piškotkovSPREJMI
Zasebnost & piškotki
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.