pomaranco-limonini-piskoti-z-jagodno-marmelado
Sladice

Pomarančno-limonini piškoti z jagodno marmelado

Pomarančno-limonini piškoti z jagodno marmelado so hrustljavi, omamno dišeči piškoti, ki se kar topijo v ustih. Zaradi svoje svežine in čudovitega okusa po citrusih so zelo priljubljeni. In kar je najboljše – piškoti so veganski, pripravljeni brez jajc in brez mleka.

Sestavine:

Sestavine zadostujejo za cca. 50 piškotov.

  • 150 g moke
  • 75 g koruznega škroba
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 0,5 čajne žličke pecilnega praška
  • 150 g margarine za peko
  • 5 ml (1 čajna žlička) vode
  • 10 kapljic jedilnega eteričnega olja pomaranče (npr. Florihana, DoTerra)
  • 10 kapljic jedilnega eteričnega olja limone (npr. Florihana, DoTerra)
  • jagodna marmelada za nadev

Priprava:

  1. V posodo odmeriš vse suhe sestavine, se pravi moko, koruzni škrob, sladkor v prahu ter pecilni prašek ter temeljito premešaš.
  2. Dodaš na koščke narezano margarino za peko, vodo in eterična olja.
  3. Vse skupaj z rokami mešaš toliko časa, da dobiš gladko testo.
  4. Testo daš v vrečko za vlaganje, ga rahlo sploščiš ter daš za vsaj pol ure v zamrzovalnik, da se testo dobro ohladi.
  5. Ohlajeno testo nalomiš na cca. 10 g težke kose in jih oblikuješ v kroglice.
  6. Kroglice polagaš na s peki papirjem obložen pekač. Med kroglicami naj bo dovolj prostora, da se med peko ne bodo sprijele.
  7. S kuhalnico ali prstom pritisneš na vrh kroglice, da nastane luknjica.
  8. V luknjico nadevaš jagodno marmelado. Jaz si pomagam z vrečko za brizganje in nastavkom z manjšo odprtino, da lažje kontroliram količino marmelade, gre pa tudi z žličko.
  9. Ventilatorsko pečico dobro segreješ na 175 stopinj Celzija.
  10. Pomarančno-limonine piškote z jagodno marmelado pečeš 11 minut oz. toliko časa, da robovi rahlo porjavijo.
  11. Ohlajene piškote hraniš v dobro zaprti posodi. Tako bodo ostali fino sveži in hrustljavi tudi nekaj tednov.

Opombe in nasveti:

  1. Previdno pri uporabi eteričnih olj pri peki!!! Sama pri peki najraje uporabljam eterična olja, ker dajo piškotom posebno izrazito aromo. Pomembno je vedeti, da večina eteričnih olj, ki so dosegljiva na trgu, ni dovolj primerne kvalitete za uživanje, čeprav se prodajajo kot ekološka. Sama uporabljam eterična olja Florihana ali DoTerra. Oboja so izredno kvalitetna in certificirana za uporabo v kulinariki.
  2. Eterična olja lahko nadomestiš z naribano lupinico 2 ekoloških limon in 1 velike ekološke pomaranče.

Prijetno sladkanje!

Poskusite tudi:

Hrustljave veganske piškote z bučnimi semeni

Veganske mandljeve piškote s cimetom in čokoladnim oblivom

Piškote s koščki čokolade

[Total: 1   Average: 5/5]

Leave a Reply