Mediteranska kvinojina solata je hranljiv samostojen obrok, ki nasiti, vendar ne obremeni in ne prenapolni želodca. Jaz si jo najraje pripravim za kosilo med delovnim tednom. Enostavno jo vzamemo s sabo v službo in si jo privoščimo v času kosila. Mediteranska kvinojina solata je še posebej priročna, ker mi je ni potrebno pogrevati (ne maram pogrete hrane, še posebej ne v mikravolovki). Uporabimo jo lahko tudi kot hlado prilogo k različnim drugim jedem.
Sestavine:
Sestavine v receptu zadostujejo za 4 porcije – kot glavni obrok oz. 8 porcij – kot priloga.
Mediteranska kvinojina solata:
200 g kvinoje
450 ml zelenjavne jušne osnove (ali vode + 2 čajni žlički suhe zelenjavne jušne osnove)
200 g rdeče paprike
200 g kumare
70 g rdeče čebule
200-250 g čičerike
50 g črnih oliv brez koščic
50 g posušenih paradižnikov
šop sveže bazilike
100 g veganskega feta sira (Sheese)
Preliv za mediteransko kvinojino solato:
3 jedilne žlice limetinega soka
5 jedilnih žlic olivnega olja
20 g (1 jedilna žlica) dijon gorčice
1 jedilna žlica javorjevega sirupa
0,5 čajne žličke suhega origana
1 čajna žlička česna v prahu
1/4 čajne žličke mlete kumine
ščep popra
1 čajna žlička soli oz. po okusu
Priprava:
Kvinojo spereš pod tekočo vodo in jo prestaviš v kozico. Priliješ vodo, kateri dodaš 2 čajni žlički suhe zelenjavne jušne osnove. Kozico pokriješ s pokrovko, pristaviš na ogenj in počakaš, da zavre. Ko zavre, zmanjšaš temperaturo, da kvinoja le narahlo vre in jo kuhaš cca. 15 minut. Preveriš s kuhalnico, če je kvinoja že vpila vso vodo. V primeru, da je ostalo še kaj vode podaljšaš čas kuhanja, dokler vode v kozici ni več. Kuhano kvinojo odstaviš z ognja in pustiš pokrito stati 5 minut. Kvinojo po 5 minutah prestaviš v skledo in počakaš, da se ohladi.
Zelenjavo opereš in očistiš. Po potrebi olupiš kumaro. Papriko, kumaro in sušene paradižnike narežeš na manjše kose. Čebulo drobno nasekljaš. Baziliko grobo nasekljaš ali natrgaš. Veganski feta sir nadrobiš. Čičeriko temeljito odcediš (prihrani vodo – akvafabo!). Olive pustiš cele ali jih razpoloviš.
V kozarec (s pokrovom) daš vse sestavine za preliv, pokriješ in dobro premešaš. Uporabiš lahko manjši, dobro očiščen kozarec od marmelade s pokrovom.
Ohlajeni kvinoji dodaš pripravljene ostale sestavine in preliješ s prelivom. Dobro premešaš in postrežeš.
Če katere sestavine ne maraš, jo lahko enostavno izpustiš, tebi ljube sestavine pa podvojiš, potrojiš, …
Solato lahko hraniš v hladilniku. Jaz sem jo imela v hladilniku najdlje 3 dni.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.