mediteranska-kvinojina-solata-3
Kosila/večerje

Mediteranska kvinojina solata

Mediteranska kvinojina solata je hranljiv samostojen obrok, ki nasiti, vendar ne obremeni in ne prenapolni želodca. Jaz si jo najraje pripravim za kosilo med delovnim tednom. Enostavno jo vzamemo s sabo v službo in si jo privoščimo v času kosila. Mediteranska kvinojina solata je še posebej priročna, ker mi je ni potrebno pogrevati (ne maram pogrete hrane, še posebej ne v mikravolovki). Uporabimo jo lahko tudi kot hlado prilogo k različnim drugim jedem.

mediteranska-kvinojina-solata-3

Sestavine:

Sestavine v receptu zadostujejo za 4 porcije – kot glavni obrok oz. 8 porcij – kot priloga.

Mediteranska kvinojina solata:

  • 200 g kvinoje
  • 450 ml zelenjavne jušne osnove (ali vode + 2 čajni žlički suhe zelenjavne jušne osnove)
  • 200 g rdeče paprike
  • 200 g kumare
  • 70 g rdeče čebule
  • 200-250 g čičerike
  • 50 g črnih oliv brez koščic
  • 50 g posušenih paradižnikov
  • šop sveže bazilike
  • 100 g veganskega feta sira (Sheese)

Preliv za mediteransko kvinojino solato:

  • 3 jedilne žlice limetinega soka
  • 5 jedilnih žlic olivnega olja
  • 20 g (1 jedilna žlica) dijon gorčice
  • 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
  • 0,5 čajne žličke suhega origana
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • 1/4 čajne žličke mlete kumine
  • ščep popra
  • 1 čajna žlička soli oz. po okusu
mediteranska-kvinojina-solata-3

Priprava:

  1. Kvinojo spereš pod tekočo vodo in jo prestaviš v kozico. Priliješ vodo, kateri dodaš 2 čajni žlički suhe zelenjavne jušne osnove. Kozico pokriješ s pokrovko, pristaviš na ogenj in počakaš, da zavre. Ko zavre, zmanjšaš temperaturo, da kvinoja le narahlo vre in jo kuhaš cca. 15 minut. Preveriš s kuhalnico, če je kvinoja že vpila vso vodo. V primeru, da je ostalo še kaj vode podaljšaš čas kuhanja, dokler vode v kozici ni več. Kuhano kvinojo odstaviš z ognja in pustiš pokrito stati 5 minut. Kvinojo po 5 minutah prestaviš v skledo in počakaš, da se ohladi.
  2. Zelenjavo opereš in očistiš. Po potrebi olupiš kumaro. Papriko, kumaro in sušene paradižnike narežeš na manjše kose. Čebulo drobno nasekljaš. Baziliko grobo nasekljaš ali natrgaš. Veganski feta sir nadrobiš. Čičeriko temeljito odcediš (prihrani vodo – akvafabo!). Olive pustiš cele ali jih razpoloviš.
  3. V kozarec (s pokrovom) daš vse sestavine za preliv, pokriješ in dobro premešaš. Uporabiš lahko manjši, dobro očiščen kozarec od marmelade s pokrovom.
  4. Ohlajeni kvinoji dodaš pripravljene ostale sestavine in preliješ s prelivom. Dobro premešaš in postrežeš.
mediteranska-kvinojina-solata-3

Če katere sestavine ne maraš, jo lahko enostavno izpustiš, tebi ljube sestavine pa podvojiš, potrojiš, …

Solato lahko hraniš v hladilniku. Jaz sem jo imela v hladilniku najdlje 3 dni.

v
[Total: 5    Average: 5/5]

Dodaj odgovor