
Jabolčna pita
Jabolčna pita je klasika med pecivi. Lahko bi jo poimenovali kar kraljica jesenske peke. Zlasti jeseni, ko je jabolk na pretek, se še kako prileže. Veganska jabolčna pita, brez kakršnihkoli sestavin živalskega izvora – brez jajc in brez mleka – je še posebej okusna.

Sestavine:
Sestavine zadostujejo za 1 pekač za pite, premera 25 cm.
Sestavine za testo:
- 250 g bele gladke moke
- 100 g sladkorja
- 150 g veganske margarine za peko (sobne temperature)
- ščep soli
- 2 jedilni žlici vode
Sestavine za nadev:
- 1 kg sladkih jabolk
- 2 jedilni žlici drobtin
- 1 jedilna žlica sladkorja
- 1 čajna žlička cimeta
- 1/4 čajne žličke vanilje v prahu
- naribana lupina 1 neškropljene (obvezno!) limone
Priprava:


- Testo pripraviš tako, da daš vse sestavine v posodo in dobro pregneteš z rokami, da dobiš enotno maso. Daš na stran in se lotiš nadeva.
- Jabolka opereš, olupiš in naribaš na ribežnu z velikimi luknjami.
- Naribanim jabolkam dodaš cimet, drobtine (vpijejo odvečen sok od jabolk), sladkor, vaniljo v prahu in naribano lupinico ene neškropljene limone.
- Pri nadevu lahko sladkor tudi izpustiš ali pa ga dodaš več. Količina je odvisna od vrste jabolk, ki jih uporabiš. Nekatere so bolj sladke, druge bolj kisle.
- Približno 1/4 testa daš na stran, ostalo testo pa razporediš po namaščenem pekaču in ‘napikaš’ z vilicami.
- Po testu nadevaš nadev iz jabolk.
- Testo, ki si ga prej dal/-a na stran naribaš po nadevu iz jabolk. Uporabi ribežen z velikimi luknjami.
- Jabolčno pito pečeš 45 minut v predhodno ogreti pečici. 35 minut jo pečeš na 180 stopinjah Celzija in nato še 10 minut na 200 stopinjah Celzija, da se skorja lepo zapeče.
Namesto naribane limonine lupinice lahko uporabiš tudi 5-6 kapljic kvalitetnega, jedilnega eteričnega olja. Vendar previdno – ni vsako eterično olje primerno za interno uporabo (uživanje). Preden ga uporabiš, se obvezno dobro prepričaj, če je res dovolj kvalitetno za tako uporabo. Kot vodilo ti je lahko informacija, da se res kvalitetnih eteričnih olj, ki so primerna za uživanje, ne da kupiti v običajni trgovini, pa četudi imajo eterična olja certifikat, da so ekološka. Sama poznam samo dve znamki dovolj kvalitetnih eteričnih olj. To sta DoTerra in Florihana.

Uživajte v sladkanju!
Poskusi tudi:
Božanske veganske malinove rezine
Veganske bananine rezine z vaniljevo kremo
Veganska borovničeva jogurtova torta

Božanske veganske malinove rezine
Morda vam bo všeč tudi

Božanske veganske malinove rezine
10/10/2019
Hrustljavi veganski piškoti z bučnimi semeni in čokolado
27/11/2019